2013. szeptember 2., hétfő

szcs

Volt Van ez a zseniális, őrült figura, aki - hát mondjuk úgy, hogy tanított bennünket, de ez így azért persze nem igaz, mert egyfelől szart a pedagógiára (mindenki 5-t kapott nála vizsgán, ha netán +egy kibaszott sort se olvasott a kiadottakból, akkor négyest, és az kurvanagy szégyen volt), ugyanakkor mégis ott lihegtünk az ajtajában vizsgán és mindent elolvastunk a listáról, ha nem volt a könyvtárban - és nem volt - akkor megvettük, középkori irodalmat, érted! középkori trubadúrköltészetet olvastunk önként és lelkesen, és tulajdonképpen fingunk sem volt az esetek legnagyobb részében, hogy miről beszél, mert vagy részeg volt vagy másnapos és nyűgös, but still. Emlékszem, egyszer a lovagi kultúráról tartott előadása közben teljes elánnal magyarázta annak szimbolikáját, hogy a lovag előveszi a naaagy kardját és a magasba emeli és beledöfi a sárkányba az ellenségbe, és aztán jött a fallosszal, aztán meg a péniszirigységgel, végül jacques lacannal, és az egész úgy volt hót lila, ahogy van de valahogy mégis összeállt a félév végére.


Vajon mi lehet vele? Akkori életmódja alapján már rég vagy az elfekvőben kell lennie de minimum az elmeosztályon (a védésre egy taxiban utaztunk a tiszairól, a cinkos miskolcutálat összekacsintásával dicsértük szarkasztikusan a feltörekvő acélváros fényeit, közben lelkesen mesélte, hogy két hónapja nem ivott egy kortyot se és plasztikus leírásban ecsetelte mely himnusznak is beillett volna, hogyan csodálta legújabb, huszonéves nőjét, ahogy az színes-szagos koktélját iszogatta az orra előtt de ő megállta, hogy....) vagy halott.
Nem értettük, mit imádnak benne a nők, volt neki egy csomó, vagy legalább is kurvajó marketingje volt ezügyben, ugyanakkor kicsi volt és lerobbant és alkesz és öreg is (akkoriban kb 45-48 lehetett, mondjuk simán késő50es/korai60asnak tűnt). Aztán egyik szemináriumon a szobájában kis körben ültünk, mert kevesen voltunk, és elkezdett valamit hatalmas elánnal magyarázni és rámszegezte a vakító kék szemeit és akkor életemben először megéreztem valamit abból, hogy mi az az irracionális, testiségtől független vonzalom.

Nincsenek megjegyzések: